Hypnose is moeilijk vast te pinnen in de klassieke wetenschappelijke testen met "dubbel blind,placebo gecontroleerde studies". Dit doordat zowel de patiënten,als de problematieken ,de hypnosetechnieken en de hypnotherapeuten moeilijk in dit soort rigide testschema´s in te passen zijn.

Toch zijn er wel heel wat studies die zich bezig hielden met hypnose, en wordt in zeer veel ziekenhuizen wereldwijd hypnose gebruikt.

Een interessante overzichtsstudie van Dr. Paul Koeck,Antwerpen 2013, verwijst naar :"Medische indicaties voor hypnose"

Hypnose in de Traditionele Geneeskunde: hypnotherapie!

Wetenschappelijk onderzoek naar hypnose

 

Onderzoek door een Zwitserse vorser toonde aan dat tijdens hypnose of trance het aantal witte bloedcellen in je bloed veranderd wordt. De bloedconcentratie van je eigen hormoon cortisone verandert en een aantal fysiologische kenmerken wijzigen. Een aantal onderzoekers zoals Simonton, Rossi, Spiegel en Auerbach in de Verenigde Staten suggeren dat je je immunologische afweer tegen ziekten zoals het aids virus en kankercellen kan versterken door hypnotische suggestie. Gepubliceerde resultaten, die weliswaar geen zwart op wit bewijs vormen, doch sterk in die richting wijzen, tonen aan dat het de moeite loont om bij ernstige ziekten zoals aids, kanker, reuma en astma de traditionele behandeling aan te vullen met hypnotherapie. Zij rapporteren een hogere kans op genezing en een betere levenskwaliteit. Ook bij hoofdpijn, migraine allergieën en verschillende huidziekten en zelfs bij een aantal wratten is aangetoond dat hypnose een groot aantal mensen kan helpen.

Met dit alles wil ik niet beweren dat hypnose een wondermiddel is dat alles kan, maar wel dat het een mooie aanvulling is van de mogelijkheden .

Medische indicaties voor hypnose

Zoals eerder vermeld, wordt hypnose gebruikt als aanvulling bij de medische behandeling van verschillende gewone ziekten waar de inwendige afweer een belangrijke rol speelt: kanker, aids, reuma, allergie,eczema, psoriasis of andere huidziekten.Hypnose helpt hier de eigen immuniteit te versterken en de genezing of genezingskans te bevorderen.

Hypnose kan een nuttig instrument zijn in de behandeling van een ganse reeks psychische problemen zoals stress, angst, hyperventilatie, overspanning, depressie, verslaving, burn-out, faalangst, examenangst, fobie, vermoeidheid, slaapstoornissen, psychosomatische klachten, eetstoornissen, relatieproblemen, … Andere problemen waar hypnose kan helpen zijn acute of chronische pijn, hoge bloeddruk of hypertensie, spierkrampen, rugpijn, torticolli, …

Daarnaast kan hypnose een goed hulpmiddel zijn om jezelf te ontwikkelen als mens en persoonlijke doelstellingen te bereiken zoals motivatie, concentratievermogen, examens voorbereiden, sportprestaties verbeteren, mentale training, meditatie, creativiteit, beslissingen nemen, problemen analyseren, onbewuste blokkades wegwerken, …

 

 David Spiegel, Dr. Ernest Rossi, Ericksoniaanse hypnose, Herbert Spiegel, hypnose, hypnotherapie, medische hypnose, Milton H. erickson, Milton H. Erickson Foundation, Milton H. Erickson Instituut van Antwerpen, Rossi, Somonton, Wat is hypnose 
Date: mei 21, 2013, Author: Dr. Paul Koeck, MD2

Een 

Een